fredag 5 februari 2016

Svampangrepp på tomatplantor - gråmögel, potatisbladmögel och torrfläckssjuka

I vanliga fall gillar jag svamp. Den man plockar i skogen... Men de svampar som sabbar för oss tomatodlare är inte att leka med. Många är väldigt lika varandra, så det är inte helt lätt att luska ut vad man drabbats av. Gemensamt för dem alla är att de trivs när det är svalt och fuktigt. 

Potatisbladmögel

Potatisbladmögel (Late blight) är kanske den värsta åkomman av dem alla. Den orsakas av svampen Phytophthora infestans. Den kan på ett par sensommarveckor radera ut hela din tomatodling. Potatisbladmögel uppträder som gråbruna fläckar på bladen, som snabbt sprider sig till hela plantan, varpå den vissnar och dör. I fläckarna, speciellt på bladens undersida, syns ett glest ludd. På frukterna bildas bruna, hårda fläckar som även går in i fruktköttet. Det går snabbt. På en vecka eller två är din planta död.
Svampsporerna är som mest smittsamma vid svala, fuktiga nätter som följs av varma dagar med hög luftfuktighet. De överförs via vatten, jord och vind, och kan blåsa 4 mil!
På de platser i världen där temperaturerna är högre än 27 grader och luftfuktigheten lägre än 90% är problem med denna svampsjukdom ovanligt. Med hjälp av ett växthus med vädringsfönster och värmefläkt på natten skulle man alltså kunna förebygga detta, en fuktig sensommar.



Detta gör du mot smittan:
1. Odla resistenta sorter. I många tomatsorter har man korsat fram en naturlig motståndskraft, s.k. resistens mot potatisbladmögel. De är INTE genmanipulerade. Det finns några olika varianter av potatisbladmögelfamiljer, och alla tomater är inte resistenta mot alla, så här får man prova sig fram. Några mer eller mindre resistenta sorter är Losetto, Ferline, Brandywine, Golden currant, Black Krim, Lemon drop, Red currant, Stupice, Legend, Tigerella, Yellow pear och Mountain Magic.
2. Vattna inte på plantorna
3. Automatisk droppbevattning gör att det inte skvätter upp jord på samma sätt som om du vattnar med slang eller kanna
4. Ta bort och kasta angripna växtdelar och plantor, skär bort skadade/sjuka delar
5. Odla inte tomater på samma plats/i samma jord två år på raken
6. Se till att luft kan cirkulera mellan plantorna, så att de kan torka upp ordentligt.
7. Täck jorden runt plantorna med plast, så kan inte svampsporer skvätta upp
8. Sänk luftfuktigheten i växthus genom att vädra mer dagtid

Gråmögel

Gråmögel(Grey mold) orsakas av svampen Botrytis cinerea som är en vanlig parasit på trädgårdsväxter. Gråmögel kan lätt förväxlas med potatisbladmögelangrepp, men är inte lika allvarligt. Gråmögel angriper skadade eller försvagade växtdelar, och sporerna gror i kondens på plantan, fuktiga ytor efter avbladning eller skador på stammen.

Fläckar på framförallt de nedre bladen uppstår sent på odlingssäsongen. Om vädret är riktigt kallt och fuktigt kan hela plantan drabbas. Angreppen börjar oftast i bladkanten, oftast vid spetsen, och en kantig gråbrun fläck utvecklas. Den kan slutligen täcka hela bladet men begränsas vanligen av de större bladnerverna. Fläckarna omges efterhand av ljusa och mörka zoner. 

Engelska försök visar att luftning kan sänka angreppen på stam, blad och frukter med hela 75 procent jämfört med stängda växthus. Ändå sänktes fuktigheten endast med 5 procent från 95 till 90 procent i försöken.

Detta gör du mot smittan: 
1. Ta bort och kasta angripna växtdelar 
2. Se till att luft kan cirkulera mellan plantorna, så att de kan torka upp ordentligt.
3. Sänk luftfuktigheten i växthus genom att vädra mer 
4. Använd värmefläkt i växthus vid kallt väder
5. Skär rent infekterade sår/skador och gnid in dem med torv




Torrfläcksjuka

Torrfläcksjuka(Early blight), orsakas av svampen Alternaria solani, och angriper liksom potatisbladmögel både blad och frukter. Svampen gynnas av ett varmt klimat och därför är torrfläcksjukan oftast inte så plågsam i Sverige. Plantorna dör sällan snabbt av torrfläcksjuka. Symptomen uppträder först på de nedre bladen. Sporer från alternaria skvätter upp från jordytan vid regn eller när du vattnar. De hamnar på de lägsta bladen, därför syns angreppet där först. Att blöta ner hela plantor kan också gynna svampspridningen. Man har vid försök i England sett att genom att odla tomater i växthus, odlingstunnel/skåp eller med ett litet tak så de skyddas från regn så minskar man kraftigt angrepp av torrfläcksjuka.

Det utvecklas runda, små, mörka, torra och papperslika fläckar som kan bli upp till en centimeter i diameter. Äldre fläckar kan bli kantiga eftersom bladnerverna begränsar svampens tillväxt. Oftast bildas det omväxlande upphöjda och nedsänkta ringar när fläcken växer vilket ger den ett utseende som kan liknas vid en måltavla. Bladet gulnar ofta mellan och kring fläckarna och i svåra fall flyter fläckarna ihop och hela bladet vissnar. 

Detta gör du mot smittan:
1. Odla resistenta sorter. I många tomatsorter har man korsat fram en naturlig motståndskraft, s.k. resistens mot torrfläcksjuka. De är INTE genmanipulerade. T ex Marmande, Jelly bean , Legend, Santa, Lemon boy och Roma är sorter specifikt resistent mot torrfläcksjuka. Många av de tomatsorter som är resistenta mot potatisbladmögel är även motståndskraftiga mot torrfläcksjuka. 
2. Vattna inte på plantorna
3. Automatisk droppbevattning gör att det inte skvätter upp jord på samma sätt som om du vattnar med slang eller kanna
4. Ta bort och kasta angripna växtdelar och plantor
5. Odla inte tomater på samma plats/i samma jord två år på raken
6. Se till att luft kan cirkulera mellan plantorna, så att de kan torka upp ordentligt.
7. Täck jorden runt plantorna med plast, så kan inte befintliga sporer skvätta upp
8. Odla tomater under tak
9. Sänk luftfuktigheten i växthus genom att vädra mer dagtid





Fusarium och Verticillium-vissnesjukor samt fusarierotröta

Även detta är svampangrepp, och förvillande lika både varandra och torrfläcksjuka. 
Angreppen börjar i plantans rötter, och innebär att vattenupptagningen stryps för olika delar av plantan, med hängande, vissna grenar och blad som följd. Först är de gula, v-formade områden, som växer, blir sedan bruna och hela bladet vissnar. Detta sker oftast på de lägre sittande grenarna. Torrfläcksjukan är cirkelformad i början, det är däremot inte  angrepp som beror på Fusarium och Verticillium.
Ett annat symptom är att plantorna ofta hänger på dagen och rätar upp sig på natten. 
Plantorna överlever ofta angreppen, men ger dåligt med frukt. Om de alls ger frukt är den liten och outvecklad.
Om man klyver stammen vid jordytan är den brun och missfärgad inuti, pga igensatta vattenledningsbanor. För verticillium slutar missfärgningen ungefär 20-30 cm upp på stammen, för fusarium fortsätter den bruna missfärgningen högre upp i plantan Angreppen börjar oftast när plantan precis har börjat bära frukt.

Detta gör du mot smittan: 
1. Plantera resistenta sorter, bland annat: Jelly bean, Lemon boy, Ferline 
2. För att bromsa sjukdomsförloppet, ta det lugnt med kvävegödsling och ge mycket fosfor
3. Ta bort infekterade plantor
4. Använd väldränerad jord så att inget vatten blir stående efter regn eller vattning, vattna gärna med droppbevattning

Sammetsfläcksjuka, Fulvia fulva (tidigare Cladosporium fulvum)

Symtom på sammetsfläcksjuka (Fulvia fulva) är gula fläckar på bladens ovansida. På undersidan av fläckarna bildar svampens sporer gråvioletta kuddar som liknar sammet. Eventuella angripna plantorna bör stoppas i plastsäck och tas ut ur växthuset och luftfuktigheten sänkas. Sammetsfläcksjuka har varit ovanlig under flera år eftersom de flesta moderna sorter är resistenta. I och med det ökade intresset för ett bredare tomatsortiment har gamla sorter kommit tillbaka på marknaden och en del fall av sjukdomen har konstaterats de senaste åren. Om en mottaglig sort med angrepp odlas i samma växthus som resistenta sorter finns risk för att resistensen bryts. Har du stora problem med sammetsfläcksjuka så välj enbart moderna F1-sorter.


Förväxlingar

Det finns fler svampsjukdomar, men dessa är de vanligaste. Alla dessa "fläcksjukdomar" kan förväxlas med olika näringsbristsymptom.
Brist på fosfor, mangan, magnesium och kalium hos plantorna ger olika slags fläckar på
bladen. Även frostskador och solskador kan ge liknande utseende. 







1 kommentar: