måndag 24 mars 2014

Sniglar!

Nu har de börjat vakna ur sin vinterdvala...
Många sniglar ställer inte till med några problem i din trädgård, utan hjälper till att ta hand om avfall och döda växter. Det är du sjäv som bestämmer när det blivit för mycket av det goda, och det är dags att sätta ner foten.

Det är främst Åkersnigeln och Spansk skogssnigel, även kallad “mördarsnigel” som ställer till med problem i trädgårdar och på jordbruksmark. Du hittar bilder på dem längst nere i detta inlägg.

Du hittar uppätna växter, växter med stora hål i och slemspår under dem, men kanske inga sniglar? 
Det finns många som äter på dina växter. Gå ut med ficklampa på kvällen för att leta sniglar. Titta tillexempel på undersidan av blad som ligger ner mot jorden. Det finns ofta slemspår om det är sniglar som är marodören i din trädgård. Är det små svarta runda kulor på bladen, är det fjärilslarver som varit framme, inte sniglar.

Vissa har så stora problem att det inte finns någon tvekan - de samlar in hundratals sniglar varje kväll. För att slippa detta, gäller det att vara ute tidigt på säsongen. Varje oskadlinggjord snigel idag, betyder 300 färre sniglar om 5 veckor. Om 5 veckor lägger de 300 sniglarna 300 ägg var...

Från mars-april, beroende på temperatur, kryper de små snigellarverna fram och börjar att äta, men oftast lägger man först märke till dem i juni-juli, när de har vuxit. Särskilt de små sniglarna är mycket mottagliga för medel som innehåller järnfosfat, t ex Ferramol Snigeleffekt eller Snigelfritt. Det är miljövänliga medel, som består av järnfosfat och spannmålsrester, som bryts ned till de naturligt förekommande växtnäringsämnena - järn och fosfat. Det är inte farligt för barn, hundar, katter, fåglar och andra djur.

Snigeleffekt och Snigelfritt är ganska dyrt, så det lönar sig att köpa större förpackningar, och jämföra priser. Håll utkik i byggvaruhusens reklamblad, de har ofta extrapriser. Tillsammans med grannar kanske man kan gå ihop om en 10 eller 25-kilossäck som man beställer på nätet.

Kombinera snigeleffekt eller snigelfritt med att döda alla sniglar du ser, så tidigt på säsongen som möjligt, så blir de inte den plåga de annars lätt kan bli. Sniglarna tar du av daga med en spade du tar med dig på kvällspromenaden, eller ett välriktat rejält stövelstamp. På kafferaster cirkulerar alla möjliga kreativa och pennalistiska sätt att ta sniglar av daga - men problemet är oftast inte att döda dem - utan att hitta dem innan de ställer till skada. Där får du god hjälp av de snigelmedel som nämns ovan.

Fler tips för en snigelfri odling
Jag odlar grönsaker i pallkragar. Gångarna mellan pallkragarna täcker jag med markduk och barkflis, och flis från klippta träd och buskar på tomten. Jag har i princip noll sniglar i de grönsaksland som skyddas av flis.

I de upphöjda bäddar som inte skyddas av flisgångar är det snigelkalas varje dag. Här hjälper snigelfritt/snigeleffekt ganska bra, strösslat runt grönsaksplantorna.

Vissa grönsaker är särdeles attraktiva för sniglarna - och kan användas som ganska lättvittjade “fällor”. Vitkål och sallatskål är två exempel.

Jag har hört många som lyckats bra med hjälp av olika barriärer.
De bockar plåt och sätter som värn kring sina odlingar, så att sniglarna får svårt att krypa över.

Små elstängsel är också effektivt. Likaså krossade snäckskal i en “ram” runt odlingarna. Detta kan du köpa på stor säck hos Granngården, då man utfodrar höns med dem.

Att gynna paddor, igelkottar och fåglar i trädgården tror jag är viktigt för att hålla skadedjuren i schack. Alla dessa tre djur-slag är kända för att äta sniglar i olika form. Snart kommer nog någon av dem på att de spanska inte är så dumma de heller...



Åkersnigel. 2-5 cm lång, beige med mörkare mönstring. “Hal som en snorloska”, och de små exemplaren är bulliga och mycket svåra att klämma. Dessa har minskat oerhört i min trädgård i och med användandet av snigelfritt/snigeleffekt.
Bilden har jag lånat från www.tradgard.org. besök dem och läs deras snigelinfo!









“Mördarsnigel”, även kallad Spansk skogssnigel. Kan variera i färg.
De små mördarsnigelbebisarna är mörkgrå med gula ränder:



Här kan du sortbestämma din snigel: http://www.tradgard.org/kunskap/sniglar.html och hitta mer information om bekämpning.

1 kommentar:

  1. Jag har satt ståltråd runt mina odlingslådor på ca 1cm avstånd för att hindra sniglarna. Det funkade bra hos mamma förra året :-) Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera