söndag 16 mars 2014

Bygg en ljushylla för perfekta frösådda plantor på liten yta

Många undrar hur jag har plats att dra upp så många plantor från frö, och hur de kan bli så fina.

Svaret är enkelt. Jag bygger ljushyllor! Jag köper billiga lagerhyllor på t ex Biltema, och billiga lysrörsarmaturer på Jula eller Ö&B, som passar precis under varje hyllplan. De jag använder är ca 60 cm långa, och heter 2x18W. Så på en golvyta av 65x30 cm får jag plats med 4-5 hyllplan med 65x45cm stora brickor på, fulla av växter.

Värmen från lysrörsrampen under hyllan ger undervärme som hjälper till med groningen.
Lysrören ovanför ger bra ljus, så att växterna blir välmående, knubbiga och fina. Det är speciella växtlysrör du ska köpa, eller budgetvarianten kallvitt ljus, som även kan heta dagsljus, ca 6000K.



Ljus & värme
Det finns en fin balansnivå mellan ljus och värme för att få fina, knubbiga, välmående plantor. Står plantorna för varmt med för lite ljus, blir de rangliga och sträcker sig förtvivlat för att hitta ljus.
Plantor som står för svalt växer långsamt, och hinner kanske inte bli så klara som du hade önskat inför utplantering i vår. Växter som står riktigt kallt blir skadade.

Så tänk på var du ställer din lysrörshylla. Många frön gror bra vid 18-20 grader. Lysrören bidrar med lite värme, inte så mycket som glödlampor, men inte helt försumbart.
När de grott vill de helst ha det lite svalare, 14-18 grader passar bra för mig, med den belysning jag valt.

Har du bara varma rum? Kanske går det att slå av elementet närmast din hylla? Kanske har du en kattvind eller garderob som är svalare? Källare? Du sätter ju ändå in belysning, så du behöver inte ställa växterna vid ett fönster.

Lampan skall vara rätt så nära växten. I början kan du pallra upp din sålåda med något, t ex tomma tvättmedelskartonger, tomma mjölkpaket eller bag-in-boxar - något du har hemma helt enkelt. Så tar du bort dem när växterna blir högre och behöver mer plats.

Timer
Koppla en timer till lysrören, som automatiskt tänder och släcker dem. 12 timmar ljus per dygn brukar vara lagom att börja med. Börjar du med längre ljus tid för dina växter, t ex 16 timmar, och sedan sätter ut dem i växthuset i april, där de bara får 12 timmars dagsljus, så kan de få spel och tro att det ä september redan nu, och så får du inte den stora välväxta planta med jätteskörd du drömt om, utan denna lilla frösådd skickar snabbt upp två blommor, och så blir det aldrig mer frukt än så.

18w, 36w - vad ska jag ha?
Hittar du armaturer för två lysrör, så får du mer ljus = bättre plantor. De heter då 2x18w, 2x15w eller 2x36w.
Talen 15, 18, 36 beskriver längden på lysrören. Har du en hylla som är 65 cm bred så är det 18w eller 2x18w armatur som gäller. Är den smalare får du kanske gå ner på 15W.

Här hittar du billiga lysrörsarmaturer:
Blocket: www.blocket.se
Jula: www.jula.se
Billiga lågenergilampor och lysrör finns på Hornbach och Jula - Ikea har tyvärr bara varmvita lampor nuförtiden.

2 kommentarer:

  1. Hej intressant!

    Jag skulle vilja prova göra mot en kal vägg vi har i vardagsrummet.

    Hur länge ska man lysa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! 12-14 timmar är lagom.
      Hälsningar /Jenny

      Radera